Foto: Mark H. Anbinder/Creative Commons
Foto: Mark H. Anbinder/Flickr/Creative Commons
Kronoberg

Oftast gratis för barn att testa sporter

"Möjlighet att prova på och se om det är något för en"
1:34 min

Det är början på terminen och många barn håller just nu på och testar olika idrottsaktiviteter. De flesta föreningar låter barn prova på helt gratis eller betala för ett par prova-på-gånger, men det finns också de som kräver betalt för hela aktiviteten direkt.

– Barnen får komma två, tre gånger gratis för att de ska få känna på innan de behöver betala, säger Göran Carlsson som är huvudtränare i Växjö Judoklubb.

Som liten kan det vara svårt att välja fritidsaktivitet, för det är mycket som lockar. Och en hel del kostar också ganska mycket pengar.

Flera föreningar, hockeyklubbarna Troja och Tingsryd och Växjö Tennissällskap till exempel, gör som judoklubben och låter barnen testa gratis innan de bestämmer sig.

Andra, som Knatteskutt och Theleborgs Ryttarsällskap, tar en mindre summa för två prova-på-gånger. Och det gör man för att inte riskera att skrämma barn och föräldrar från att börja, säger Madeleine Karlsson på Theleborgs Ryttarsällskap.

– Det skulle ju kunna vara att man som förälder tycker det är lite riskabelt att boka upp sig för en hel termin med de pengar det faktiskt kostar. Nu har man ju möjlighet att prova två gånger och se om det är något för en.

Men hockeyklubben Växjö Lakers har valt en annan modell, där är det 1 500 kronor som gäller från första gången - men då ingår all utrustning. Och det är en fråga om säkerhet, säger Växjö Lakers ungdomsansvarige Jan-Erik Modigs.

– Det är rakt av en kvalitetssäkring. De må uppfattas fyrkantigt men det är inte lätt att ha en välorganiserad verksamhet om man har hundra barn som ska vara med och då ha öppna dörrar och prova på.

Men om man inte är säker på att man vill spela utan bara testa, då kan man ju inte göra det hos er?

– Det går ju att man prövar på allmänhetens åkning, där kan man vara med och pröva, säger Jan-Erik Modigs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".