Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
1 av 2
Ett gäng lägenheter, dessa dock inte i Växjö. Arkivfoto: TT
hsb
2 av 2
Börje Nilsson, VD för HSB Sydost. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Växjö

Flopp för värmeförsök

"Inte nått de effekter vi tänkt"
1:30 min

Det blir inte någon fortsättning på det tvååriga försöket med individuell värmemätning i 150 HSB-lägenheter i Växjö. Försöket har inte gett den minskning av den totala energiförbrukningen man hoppats på.

Långt ifrån alla hyresgäster har lockats till sparsamhet av det här försöket, säger Börje Nilsson, VD för HSB Sydost:

– En del har naturligtvis varit sparsamma med värmen men generellt kan man säga när man tittar på hela kollektivet som bor där så har man inte fått de effekter vi hade tänkt att vi skulle uppnå. Därmed är vi också överens med Hyresgästföreningen om att vi inte fortsätter.

Men tanken på individuell värmemätning är inte helt slopad på grund av det här försöket.

– Det här försöket var i befintliga, äldre hus. Då mäter man på ett annat sätt, men i nyproduktion kan det här fortfarande vara intressant.

I de 150 lägenheterna installerades sändare på värmeelementen som skickade en radiosignal om energiförbrukningen. Förutom minskad total energiförbrukning var tanken också att en hyresgäst bara skulle betala för den värme den själv förbrukar.

Ett problem har varit att skapa ett helt rättvist system mellan hyresgäster i olika slags lägenheter.

– I en lägenhet mitt i huset kanske man inte behöver ha så mycket värme på som i en lägenhet på en gavel, säger Börje Nilsson.

Nu blir det en återgång till ett traditionellt system där värmekostnaden ingår i hyran. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".