Bengt Germundsson (KD) Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Bengt Germundsson (KD). Arkivfoto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Sverige

Hela KD:s partistyrelse väljs om

"En lämplig ordning att följa"
2:30 min

Kristdemokraternas partistyrelse ställer sina platser till förfogande. Den 25 april väljs både en ny partiledare och en ny partistyrelse.

– Det är logiskt att valberedningen får se hur hela laguppställningen ska se ut, säger Bengt Germundsson (KD), kommunalråd i Markaryd.

I går meddelade Göran Hägglund att han lämnar uppdraget som partiledare för Kristdemokraterna. I dag höll partistyrelsen sammanträde för att diskutera hur man nu ska gå vidare i arbetet med att hitta en ny partiledare.

Efter samanträdet kom det överraskande beskedet. Hela partistyrelsen ställer sina platser till förfogande. Det innebär att såväl ny partiledare som partistyrelse väljs när Kristdemokraterna håller extra riksting den 25 april.

– Vi tyckte väl att det kunde finnas en logik i att valberedningen får se hur hela laguppställningen ska se ut och inte bara välja en ny partiordförande, det var en lämplig ordning att följa, säger Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd som är med i partistyrelsen som nu ställer sina platser till förfogande.

Kan du tänka dig att komma tillbaka om du får frågan igen?

– Jag tänker inte avsluta mitt arbete för partiet så om det blir aktuellt med en styrelsepost, eller att jag på annat sätt kommer jobba inom partiorganisationen, får vi se.

När det gäller ny partiledare är det mycket som talar för att det är öppet spel. Ekot har tidigare rapporterat att Acko Ankarberg Johansson, Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson står klara som favoriter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".