Angelica Bengtsson. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Angelica Bengtssons nya svenska rekord lyder 4.68. Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall/TT
Friidrott

Angelica Bengtsson slog svenskt rekord

Angelica Bengtsson: Jag hoppade i gympaskor
5:04 min

Angelica Bengtsson från Väckelsång slog svenskt inomhusrekord i stavhopp när hon vann en tävling i Frankrike under lördagen. Hon hoppade 4.68, vilket är fem cm högre än hennes gamla rekord.

Tävlingen hölls i Mouilleron-le-Captif i Frankrike och det var Angelica Bengtssons säsongsdebut. Hon har länge haft problem med en fotskada och för några veckor sedan tog hon en kortisonspruta för att dämpa smärtan i foten.

Trots fotproblemen inleddes säsongen på bästa möjliga sätt och förutom att sätta nytt svenskt rekord vann Angelica Bengtsson tävlingen framför bland andra Fabiana Murer och Nikolia Kyriakopoulou.

– Det var så länge sedan jag hoppade så igår så hade jag en så stor lust att bara hoppa och njuta, så jag ville bara flyga så högt som möjligt, berättar Angelica Bengtsson, som inte riktigt fattade att hon slagit svenskt rekord förrän hon blev intervjuad av speakern efter hoppet.

– Då kom tårarna fram. Det var väldigt skönt att slå det där gamla rekordet.

Det gamla rekordet var på 4.63 och sattes 2011 på XL-galan i Globen.

Med sitt nya rekord på 4.68 är Angelica Bengtsson trea i världen i år, och hon har klarat kvalgränsen till inomhus-EM i början av mars med god marginal.

Ett bevis på att det nya rekordet imponerar är att Angelica satte det i gympaskor istället för spikskor på grund av fotproblemen.

– Det är många som har skrattat åt det men det är verkligen häftigt.

I och med det nya rekordet och femteplatsen på utomhus-EM i somras har Sveriges bästa stavhoppare nu satt upp ett medaljmål inför inomhus-EM i början av mars.

– Jag skulle gärna vilja ha min första seniormedalj på inomhus-EM. Nu är det slut med att ha en hög potential men inte få ut det på tävling.

Här kan du se Angelica Bengtssons guldhopp!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".