Sjukt barn.
Rekordmånga vabbar i februari. Foto: TT
Sverige

Smittskyddsläkaren: Vabruari bra för barnens immunförsvar

Över 200 000 föräldrar väntas stanna hemma någon gång i februari för vård av sjukt barn. Jobbigt för arbetsplatsen men bra för barnen, menar smittskyddsläkare.

Februari har alltid varit en månad som man förknippar med Alla hjärtans dag och Fettisdagen. Månaden är numer också känd som "vabruari" då över 200 000 föräldrar väntas stanna hemma någon gång under månaden, rapporterar Försäkringskassan.

Peter Iveroth, smittskyddsläkare i vårt grannlän Jönköping, menar dock att det är bra att barnen blir sjuka.

– Barn ska gå igenom ett stort antal infektioner och utveckla motståndskraft mot infektionerna. Det är också en naturlig del i utvecklingen för barnen.

Anledningen till att barnen blir sjuka just i februari är för att man spenderar mycket av sin tid inomhus och på så sätt smittar varandra, menar Peter Iveroth.

–  Den här tiden på året är vi mycket inomhus. Vi träffas, vi umgås och smittar varandra, så det är också en del av förklaringen.

Samtidigt finns sportlovsveckan till för att undvika en allt för stor smittspridning då barnen skingras.

–  Vi bryter skolan och har ett lov för att vi ska skingras och inte sprida så mycket smittor.
Men föräldrarna ska inte vara allt för oroliga för sina barn då en infektion väntas gå över på en dryg vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".