En kyrka
Foto: Camilla Olsson
Kronoberg

Alliansen vill tillåta Gud på skolavslutningen

Rektor Mats Wahlsten: Det kan behöva ses över
3:08 min

Det bör bli tillåtet att ha skolavslutningar i kyrkan där prästen talar om Gud. Det föreslår allianspartierna gemensamt i en motion.

I dagsläget får religiösa, eller konfessionella, inslag under skoltiden endast förekomma i religionsundervisningen.

Det här vill nu allianspartierna ändra på. I en motion som ska behandlas av riksdagen i vår föreslås att det ska få finnas religiösa inslag, till exempel på en skolavslutning. De elever som då inte vill delta ska slippa det.

– I Sverige är ju kristendomen en viktig del av kulturarvet och då tycker jag att man kan prata om det kulturarvet, säger Christer Nylander (FP), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, till SVT.

Man betonar att det ska vara frivilligt för eleverna att delta.

Förslaget kommer av allt att döma röstas igenom vid riksdagen den 16 april eftersom Sverigedemokraterna ställer sig bakom det.

Det här är en fråga som har diskuterats många gånger och enligt de nuvarande reglerna är det tillåtet att ha skolavslutning i en kyrka, men eftersom en viktig grundbult är att utbildningen i Sverige ska vara icke-konfessionell, så är det inte tillåtet med några religiösa inslag i avslutningarna.

För Kristdemokraterna är skolavslutningar i kyrkan en viktig fråga och riksdagsledamoten Annika Eclund är därför nöjd med att det verkar finnas en politisk majoritet för förslaget.

– Det här handlar ju om att Sverige är ett kristet land och det handlar om kulturarv. Det handlar om tradition och förvaltarskap. Vår almanacka är full av kristna högtider. Det är inte bara påsklov för att vara ledig, utan det handlar om någonting. Vi tycker att det är viktigt att föra det här arvet vidare. Då kan man ju inte undvika Guds namn i det här, säger hon.

Hur den nya regeringen kommer att ställa sig till förslaget är för tidigt att säga. Men Socialdemokraternas Lena Hallengren, som är ordförande i utbildningsutskottet, tycker att alla elever ska kunna delta i skolavslutningen och att skolledarna kan ta ansvar för det.

– Jag tycker inte att det är rimligt att rektor eller skolledare fråntas det ansvaret. Att vi politiker ska börja diskutera hur en skolavslutning ska se ut och vilka psalmer man får sjunga. Jag har svårt att se att man skulle gå in på den detaljnivån i någon annan politisk fråga, säger Lena Hallengren.

En intervju med Mats Wahlsten, rektor på Norregårdsskolan i Växjö där man alltid har avslutningen i domkyrkan, hör du i klippet ovan.

Åsa Ingvert som är präst i Svenska kyrkan i Växjö tror samtidigt inte att det kommer bli någon större skillnad jämfört med hur det är idag. 

Johan Hultberg (M) och Malin Lauber (S) debatterade frågan i Eftermiddag i P4. Den intervjun hör du i efterhand här där du kan lyssna på hela programmet i efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".