Två barn kollar in en del av ett odlingsland.
Foto: TT
Växjö

Vill lära barn odla från grunden

"Barnen ska få en aha-upplevelse"
1:07 min

Hur ser framtidens medborgare på mat? Det står i fokus i ett av projekten kopplade till Matlandethuvudstad 2015 där man vill väcka odlingsglädje och öka intresset för ekologisk mat. 

Växjö är ju årets Matlandethuvudstad 2015, vilket märktes redan i helgen under Kulturnatten, men det kommer också att uppmärksammas på flera andra sätt under året.

Ett projekt kallat Barnens matland har fokus på framtidens medborgares inställning till mat och kommer att vila på två ben, berättar Gösta Skoglund från Miljöresurs Linné.

– Det ena går ut på att hjälpa till att förverkliga Växjö kommuns ambition att vi senast år 2020 ska öka vår andel närproducerat och ekologiskt, säger Gösta Skoglund.

– Det andra benet är att vi ska lära barnen odling från grunden. Barnen ska få en aha-upplevelse, säger Gösta och berättar att barn har en fascination för det levande vilket han märkte när han var med och anordnade odling i pallkragar vid en förskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".