Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio.
En av landets skolmatsalar. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio.
Ljungby

Bullret ska minska på skola i Ljungby

"Ska göra om så att man minskar buller"
1:08 min

På flera skolor i länet är ljudnivån hög. Men på en av skolorna, Hjortsbergsskolan i Ljungby, ska nu matsalen byggas om för att få ner bullernivån.

– Den här skolan ligger som en prioritet att göra om, och då tänker man göra om så att man minskar buller, säger Jessica Skrak Granqvist som är rektor på Hjortsbergsskolan.

Som vi rapporterat om tidigare är ljudnivån i många skolmatsalar så hög att det är det är svårt att prata utan att skrika. P4 Kronoberg har mätt ljudet på fem skolor i länet och på alla skolorna ligger ljudnivån runt 70 decibel, det vill säga att man med hög röst nätt och jämt kan prata med någon som inte är längre bort än en meter.

En av de skolor vi mätte på var Hjortsbergsskolan i Ljungby. Där var det stora skillnader i olika delar av matsalen med nivåer över 70 vid själva matbespisningen och betydligt lägre nivåer i andra delen av matsalen. Men Ljungby kommun arbetar på att få ner ljudnivåerna i alla kommunens matsalar och Hjortsbergskolans matsal ska byggas om under 2015. 

– Syftet med det är ju att man ska kunna gå och äta sin lunch i lugn och ro och att det inte är för mycket störande ljud, en bra måltidsmiljö gör ju att man äter maten, tillgodoser sig näringen och uträttar ett bättre skolarbete, säger Mariana Axelsson som är kostchef i Ljungby kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".