Ett nej till drogtest kan kosta jobbet säger Magnus Sjöholm chef på fackförbundet Unionen i Växjö. Foto: Lars-Peter Hielle/ P4 Kronoberg
Ett nej till drogtest kan kosta jobbet säger Magnus Sjöholm på fackförbundet Unionen i Växjö. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Fackförbundet Unionen

"Svårt att säga nej till drogtest"

Sveriges Television får hård kritik för drogtester. I ett uppmärksammat fall ringde en person anonymt in till SVT och berättade att den upplevde att en kvinnlig SVT-medarbetare såg berusad ut.

Arbetsledningen på SVT beslöt att kvinnan skulle drogtestas och hotade med avsked om hon inte gick med på att testas.

Det är svårt som anställd att säga nej till drogtester, säger Magnus Sjöholm som är chef på fackförbundet Unionen i Växjö.

– Jag tror att med ledning av det som har hänt på SVT så handlar det nog väldig mycket om att ha tydliga regler för hur det här ska gå till.

Magnus Sjöholm på unionen poängterar att den enskilde har dåligt skydd när det handlar om personlig integritet. Det är väldigt svårt att vägra drogtest. Det skulle kunna bedömmas som en arbetsvägran.

Vad innebär det i förlängningen?

 – Det kan det bli en arbetsrättslig fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".