Sedlar som singlar ner i en hög. Foto: Christine Olsson/Scanpix
Partierna använder utbildningspengarna olika. Foto: Arkivfoto: TT
Växjö

M teambuildar - V lär sig om Mellanöstern

"Finns många paralleller mellan Palestina och Sverige"
1:37 min

Moderaterna teambuildar, Socialdemokraterna satsar på det politiska hantverket och Vänsterpartiet lär sig mer om Mellanöstern. De politiska partierna i Växjö använder pengar de får för utbildning olika, visar en genomgång som P4 Kronoberg har gjort.

– Det gällde en person som ville åka på en konferens om Mellanöstern och vi tyckte i kommunala gruppen att det är bra om man får göra det man vill. Man kan tycka att det handlar om utrikespolitik men det finns många paralleller mellan livet i Palestina och livet i Sverige, säger Örjan Mossberg som är gruppledare för Vänsterpartiet i Växjö.

Av de kommunala skattepengar som delas ut till partierna har man i Växjö öronmärkt tio procent för utbildning. Flera av partierna har använt en stor del av pengarna till utbildningar anordnade centralt av det egna partiet, och med de egna frågorna i fokus: medan Moderaterna går på seminarium om jobbpolitik utbildas vänsterpartister om vård utan vinst.

Men Vänsterpartiet har alltså också satsat på en Mellanösternkonferens och ett besök från Afghanistan. Socialdemokraterna däremot använde hela bidraget förra året till en intern konferens för att drilla fullmäktigeledamöterna i det politiska hantverket - exempelvis om hur man skriver en interpellation.

Och allianspartierna har förutom utbildningen inom partierna också haft en gemensam dag för allianser i Växjö. Och då har det förutom utbildning också handlat om att bygga ett lag, säger Moderaternas gruppledare Oliver Rosengren:

– Vi gjorde samarbetsövningar som är viktigt, ett politiskt lag är precis som ett fotbollslag, man måste funka bra ihop, man måste ha en god personkemi och man måste se till att ha roligt tillsammans för det är så man genomför arbetet.


FAKTA:

      Partistöd    Utbildningsstöd

C     222 000 kr      22 200 kr 

FP   177 600 kr      17 760 kr

KD    88 800 kr         8 880 kr

MP  222 000 kr       22 200 kr

M    888 000 kr       88 800 kr

S     843 600 kr       84 360 kr

SD    88 800 kr         8 880 kr

V    177 600 kr        17 760 kr

Sifforna gäller för år 2014.

  • Partistöd - partierna får ett prisbasbelopp per mandat i Växjö fullmäktige. 
  • Utbildningsstöd - Tio procent av partistödet. Betalas ej ut direkt till partierna utan mot uppvisande av faktura.
Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".