Åke Carlson (C) är positiv till detta.
Åke Carlson (C) är positiv till detta. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Uppvidinge och Lessebo

Två kommuner ska kunna säga nej till fler asylboenden

Uppvidinge och Lessebo kommuner ska inte behöva öppna fler asylboenden, enligt ett förslag från Migrationsverket, rapporterar Smålandsnytt.

Myndigheten räknar med att ett stort antal asylsökande kommer att söka skydd i Sverige i år och vill nu testa en ny modell för upphandling av asylboende som innebär att kommuner som redan tagit emot många asylsökande inte ska behöva öppna fler asylboenden.

Vilka kommuner i landet som tagit emot tillräckligt många asylsökande har SVT räknat ut genom Migrationsverkets särskilda formel. Just nu innebär statistiken att 14 kommuner hamnar på den här listan. Två av dem är Lessebo och Uppvidinge.

– Jag visste inte att Migrationsverket har tagit sitt förnuft till fånga, men jag visste att det skulle komma en regeländring, säger Åke Carlson (C), kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge till SVT

Migrationsverket bjuder nu in aktörer att lämna synpunkter på förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".