Migrationsverket.
Här kommer räkningen för modulerna i Uppvidinge kommun att hamna. Foto: Maja Suslin/TT
Uppvidinge

Skickar räkningen för klassrum till Migrationsverket

"Staten måste betala fullt ut"
1:35 min

Klassrummen är fulla i Uppvidinge kommun. Nu ska kommunen sätta upp moduler på Alstermoskolan – och räkningen för hyran har politikerna beslutat att skicka till Migrationsverket.

– Det tänker vi göra, därför att vi måste bygga dem för Migrationsverkets behov, säger Åke Carlson (C), kommunstyrelsens ordförande, och fortsätter:

– I den ersättning vi får från staten räknar man inte in lokalerna, staten säger ”ja men de har ni ju redan”, men nu måste vi bygga nya lokaler och då måste staten betala dem fullt ut.

På skolan i Alstermo är det akut lokalbrist eftersom många asylsökande barn placerats på orten.
Skolinspektionen slog ner på kommunen i höstas eftersom asylsökande barn fått vänta på att börja i skolan.

Och nu sätter kommunen alltså upp moduler för att få fler klassrum.

I april beräknas modulerna finnas på plats, men kostnaden för hyran under fem år kommer att faktureras Migrationsverket, enligt ett beslut i barn- och utbildningsnämnden i december.

Enligt Åke Carlson kan en kommun ansöka hos Migrationsverket om att få kompensation för extra kostnader för lokaler. Men om det blir några pengar är inte givet.

– De är sökbara, men man vet inte hur det faller ut, säger kommunalrådet.

Att en statlig myndighet – Skolinspektionen – kan slå ner på en kommun för något en annan statligt myndighet – Migrationsverket – gör, tycker Åke Carlson är mycket märkligt.

– Det är helt obegripligt att två statliga myndigheter inte pratar med varandra, man har olika krav! Nu har vi då en skola i Älghult för de här barnen, men det får vi alltså inte ha. Inte en separat skola.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".