Polisarrest.
En polisarrest. Denna dock inte i Ljungby. Foto: TT
Ljungby

Arresten i Ljungby kan försvinna

"En kostnad om den inte utnyttjas tillräckligt mycket"
1:20 min

Det finns en oro för att polisens arrest i Ljungby ska läggas ner. Samtidigt tror biträdande regionpolischef Jarl Holmström att arresten kan få vara kvar.

Det är i samband med att verksamheten i den nya polisorganisationen nu ses över som arresten i Ljungby riskerar att försvinna.

– Vi behöver arrester med en bra spridning och där fyller Ljungby en viktig funktion. Ljungby är också en reservkapacitet för Växjö, så Ljungby fyller ett behov ur flera perspektiv, säger Jarl Holmström, som är biträdande regionpolischef.

Vad talar emot Ljungby då?

– Det är i så fall kostnaden. Vi måste hålla två stycken arrestvakter på plats och vi måste kunna ta arbetsledarbeslut, och det är naturligtvis en kostnad om den inte utnyttjas i tillräckligt hög utsträckning.

Polisens arrest i Ljungby har elva platser för gripna, anhållna och omhändertagna och är därmed större än arresten i Växjö som har åtta platser och ett betydligt högre tryck.

Ungefär 100 gripna om året brukar arresten i Ljungby få ta hand om och frågan är om det räcker i förhållande till vad det kostar att ha den öppen.

Men att stänga den skulle få konsekvenser säger Jarl Holmström:

– Skulle man stänga arresten i Ljungby skulle det bli betydligt längre transporter för oss. Vi skulle behöva använda Växjö, men också Kristianstad och Helsingborg och det tycker vi är olämpligt.

När blir det beslut?

– Vi har ett utredningsarbete som kommer att presenteras internt nästa vecka för synpunkter, sedan kommer beslutet när folk har fått tycka till om ungefär en månad, säger Jarl Holmström.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".