Foto: TT
Foto: TT
Sverige

Mer pengar till skydd mot varg

Ministrarna: Det behövs mer samverkan
1:14 min

Regeringen vidtar nu flera åtgärder för att få en långsiktig livskraftig vargstam. Samtidigt ökas anslagen till viltskydd.

Bland annat får Naturvårdsverket den permanenta vargkommitté som myndigheten har krävt.

"Det behövs mera samverkan mellan dem som berörs av rovdjurspolitiken och det behövs respekt för både människa och rovdjur", skriver miljöminister Åsa Romson, miljöpartiet och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, socialdemokraterna på Svenska Dagbladets Brännpunkt idag.

Ministrarna säger att vargen är här för att stanna. Något som innebär betydande utmaningar för näringar och levnadssätt i de områden där vargen finns. Mer kraft måste ägnas åt att möta de utmaningar som ligger i att kombinera en stärkt vargstam med villkoren för att hålla tamboskap och ha husdjur i områden med varg.

Vilket innebär att man måste jobba vidare för att få en politik som värnar både människan och djuret.

"Det övergripande målet för regeringens rovdjurspolitik är att varg och andra rovdjur ska ha så kallad gynnsam bevarandestatus - samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas", skriver ministrarna.

Den nya specialinriktade vargkommittén ska fungera som referensgrupp till regeringen och bestå av representanter från de grupper som tidigare ingick i rovdjurskommittén.

Dessutom ska flera andra åtgärder också vidtas. Naturvårdsverket ska få i uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för vargen, Jordbruksverket ska utreda skyddsåtgärder för att förebygga viltangrepp, regeringen ska granska de regionala viltförvaltningsdelegationerna. Och en utredning i regeringskansliet genomförs för att se över att processen runt licensjakt är förenlig med EU-rätten.

Syftet med de åtgärder som regeringen nu genomför är att människor och varg ska kunna leva tillsammans skriver miljöminister Åsa Romson och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".