En leende pojke lutar sig mot kameran medan hans familj sitter i soffa i bakgrunden.
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT
Växjö

Dyrare kursavgift för föräldrar som vill adoptera

"En otroligt orättvis kostnad"
0:32 min

Avgiften för en obligatorisk förberedande föräldrautbildning för de som vill adoptera barn chockhöjs i Växjö kommun. Något Åsa Edberg, blivande ordförande för adoptionscenter i sydöst, reagerat starkt på.

Från att ha kostat drygt 1 000 kronor per par höjer kommunen avgiften till 3 400 kronor per person - eller 6 800 kronor per par. 

Samtidigt har antalet adoptioner minskat och Växjö kommun tycker inte längre det är försvarbart att arrangera kurser om det inte finns tillräckligt många sökande, utan hänvisar då till närmaste i Lund/Malmö och Göteborg där avgiften är densamma.

Slutgiltigt beslut om avgiftshöjningen ska tas på kommunfullmäktige.  

Åsa Edberg, blivande ordförande för adoptionscenter i sydöst, har reagerat starkt på den stora höjningen.

– Vi tror inte att den här kostnaden kommer att avskräcka föräldrar från att vilja adoptera barn men det är en otroligt orättvis kostnad, vi vill jämställa den med den föräldrautbildning som ges för de föräldrar som skaffar biologiska barn som ju är helt kostnadsfri och dessutom frivillig, säger Edberg och fortsätter:

– Att vår utbildning är obligatorisk har vi inga åsikter om, det är jättebra att den är det, men att vår utbildning ska vara så pass kostsam, det är det vi reagerar mot.

Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd, menar att det är en specialutbildning och att det är mycket jobb för dem, och därför ska avgiften vara högre jämfört med andra generalla föräldrarutbildningar i Växjö.

Hör en intervju med Oliver Rosengren i klippet nedan. 

Nyheterna P4 Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".