Smutsig spruta.
Bättre att använda rena än smutsiga sprutor, menar Runehagen. Foto: Henrik Montgomery/TT
Kronoberg

Vill införa sprutbyte för missbrukare

"Mycket bättre att använda rena sprutor"
1:39 min

Möjligheten för missbrukare att byta använda sprutor mot nya finns på flera platser i Sverige. Nu vill smittskyddsläkaren Arne Runehagen öppna för möjligheten i Kronobergs län.

– Det som man delar ut är rena sprutor och kanyler, sådant som vi använder inom vården, säger Arne Runehagen, som är smittskyddsläkare i Kronobergs län.

Folkhälsoinstitutet vill minska spridningen av hepatit C och andra sjukdomar bland missbrukare. Det ska göras genom att alla missbrukare i hela landet ska kunna få sina använda sprutor utbytta mot nya.

Arne Runehagen hoppas att metoden ska etableras i Kronobergs län och säger att det finns ett stort behov av sprutbyte i länet.

– Hepatit har vi en hel del. HIV har vi inte haft någon smittspridning av ännu tack och lov, vad det gäller missbrukare, säger Arne Runehagen.

Skälet till att missbrukarna får sjukdomar som hepatit C och HIV beror på att det finns blodrester kvar på sprutorna. Införande av sprutbyte menar Arne Runehagen kan hindra och minska förekomsten av de här sjukdomarna i länet.

Att sjukhusen ska dela ut sprutor till missbrukare har varit omdebatterat länge och många menar att det ger fel signaler att sjukhuset delar ut verktyg för injicering av narkotika.

– Det som ska vara svårt att få tag på och som ska stoppas är narkotiska preparat, säger Arne Runehagen och fortsätter:

– Har du narkotika och du vill injicera så gör du nog det. Antingen så har du tillgång till rena eller icke rena sprutor. Och då är det mycket bättre att använda rena sprutor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".