1 av 2
Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

Länstrafiken struntar i tomgångsförbud

Hör reporter Lars-Peter Hielle
1:19 min

Många av bussarna på den nya bussdepån i Växjö står på tomgång under för lång tid innan de ska ut på uppdrag. Det visar en granskning som P4 Kronoberg har gjort.

När vi en tidig morgon följer upp tipsen som P4 Kronoberg har fått om att bussar värms upp med tomgångskörning hittar vi bussar som står i upp till 65 minuter på tomgång på den inghängnade depån.

Det är några minusgrader kallt när personalen strax efter klockan fyra på morgonen kommer till den nya bussdepån i Växjö för att börja dagen. Efter en stund går den första bussen igång.

Slumpmässigt har vi valt ut tillfällen när vi har spanat ut över den nya bussdepån i Växjö, från klockan 04:15 på morgonen. Här finns runt 50 bussar uppställda. Fyra bussar har vi följt under tomgångskörning i mellan 30 minuter och över en timme. Trots att det är förbjudet med tomgångskörning över en minut för förbränningsmotorer - oavsett drivmedel.

Om det är en oskälig tomgångskörning, till exempel om det är för att värma en buss, så skulle det kunna handla om miljöbrott. Vi visar filmerna för Per Fågelström som är miljöhandläggare på kommunen.

– Dels är det ju om det har begåtts något brott, sen är det ju en sak att förbättra för framtiden och då måste vi föra en dialog med företaget och se till att de, om det är så att det är något som har gått fel här, förbättrar sina rutiner.

När du ser de här filmerna, vad tänker du då?

– Nej, jag tycker inte det ser bra ut. Jag har svårt att förstå att man skulle kunna behöva stå så länge på tomgång.

Den ansvarige chefen på bussföretaget säger till P4 Kronoberg att de kört bussarna på tomgång ända sedan i december. Du hör honom förklara varför i programmet Eftermiddag i P4 senare idag.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".