En kvinna sitter framför en laptop och pratar i mobiltelefon. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Foto: TT
Kronoberg

Etableringsreformen dyr sett till jobbresultat

"24 miljoner per jobb utan stöd är ju en väldigt hög siffra"
1:13 min

Bara tio av de drygt 700 nyanlända i Kronoberg som lämnade etableringsreformen under de senaste två åren har fått ett jobb utan stöd. Slår man ut kostnaden på enbart riktiga jobb som deltagare fått blir det 24 miljoner kronor per jobb.

Hör en debatt i Eftermiddag i P4 mellan Katarina Brännström (M) och Tomas Eneroth (S).

– 24 miljoner per jobb utan stöd är ju en väldigt hög siffra och det finns inget annat arbetsmarknadspolitiskt program som har den kostnaden per jobb. Och det är ju ett resultat som borde få folk att fundera lite över hur verksamheten fungerar, säger Lars Behrenz, nationalekonom vid Linnéuniversitetet.

Den tvååriga etableringsreformen som snabbt skulle hjälpa nyanlända ut i arbete är den i särklass dyraste åtgärden om man ser till resultatet i riktiga jobb, enligt Lars Behrenz.

240 miljoner kostade reformen i Kronoberg under 2013 och 2014 enligt Arbetsförmedlingen. Och eftersom bara 10 av 727 deltagare fick ett riktigt jobb efteråt innebär det en kostnad på 24 miljoner kronor per jobb.

– Vilka insatser man än sätter in så tror jag inte man får något superbra resultat ändå för det är en komplicerad resa. Men sedan har man säkert fastnat i en situation där det kanske fokuseras för mycket på saker som inte har med att få ett jobb att göra, utan annan typ av aktivitet som kanske inte är den bäst anpassade för att få ett arbete snabbt.

Lars Behrenz anser att etableringsreformen borde ses över:

– Uppenbarligen krävs det något mer. Vissa delar kanske fungerar bra, men andra gör det inte och då måste de förändras för att försöka förbättra integrationen på arbetsmarknaden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".