Lastbil blockerade riksväg 27. Foto: HS-foto
1 av 2
Lastbil blockerade riksväg 27. Företaget på bilden har inget direkt samband med artikeln. Arkivfoto: HS-foto
Mats Åkerblom gruppchef för polisens tungtrafik i Östergötland Foto Tahir Yousef Sveriges Radio
2 av 2
Mats Åkerblom gruppchef för polisens tungtrafik i Östergötland Foto Tahir Yousef Sveriges Radio

Ny lag ska stoppa oseriösa åkare

Mats Åkerblom: "De har bara fortsatt sin färd".
1:11 min

Poliser som jobbar med kontroll av den tunga trafiken ser fram mot en ny lag som träder i kraft första mars. Den gör det möjligt att på ett enkelt sätt stoppa lastbilschaufförer som bryter mot lagen att fortsätta köra.

Polisen har hittills inte kunnat att på ett enkelt och effektivt sätt hindra oseriösa åkare som bryter mot till exempel lagen om kör- och vilotider. Men den nya lagen kan bli effektiv, säger Mats Åkerblom chef för östgötapolisens grupp som jobbar med tung trafik:

- Ja, det tror jag. Man skulle kunna tänka sig att man har möjlighet att se till att förarna får sin dygnsvila eller att fordonet blir reparerad.

Som det är idag får polisen besluta om förbud mot fortsatt färd för en lastbilstransport när de ser att chauffören struntat i kör- och vilotider, eller när fordonet har allvarliga brister och kan utgöra en trafikfara.

Men lagen är tandlös. Den stoppade föraren stannar ofta så länge polisen finns kvar på platsen. Men sedan fortsätter de färden utan att ha åtgärdat bristerna.

– De väntar ut oss i tio minuter och sedan fortsätter de, säger Mats Åkerblom.

Men när den nya lagen träder i kraft om knappt en månad kan polisen ta bilnycklarna, ta bort bilens nummerplåtar och i värsta fall sätta hjullås på fordonet. Ett effektivt sätt att komma åt de lastbilschaufförer som struntar i regelverket, tror Mats Åkerblom:

- Vi har sett det som den enda möjliga vägen att få någon form av ordning på den här verksamheten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".