Medicin. Foto: Pernilla Wahlman/Scanpix
Foto: TT
Växjö

Fler felmedicineringar inom omsorgen i Växjö

Antalet rapporter om felmedicinering inom omsorgen har blivit fler. Förra året registrerades 2 075 avvikelser inom omsorgen i Växjö och det är en ökning med 24 procent jämfört med året dessförinnan, enligt omsorgsförvaltningens patientsäkerhetsberättelse. 

År 2013 var det 1 676 stycken.

De allvarligaste avvikelserna gäller enligt rapporten insulin, läkemedelsplåster och blodförtunnande som ligger på samma nivå som året innan, trots mål att just dessa ska minska. Däremot har den enhet där den här typen av avvikelser låg högst 2013 lyckats minska sina siffror.

De flesta registrerade felmedicineringarna skedde på särskilda boenden och de vanligaste handlar om utebliven dos.

Varför det ser ut som det gör är svårt att bedöma, enligt rapporten, men kan bero på bristande strategier och metoder för kvalitetsäkring. Carina Yngvesson, medicinskt ansvarig sjuksköterska säger till Smålandsposten att ökningen också skulle kunna bero på att personalen blivit mer aktiva i sin rapportering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".