Oliver Rosengren (M). Foto: Privat
1 av 2
Oliver Rosengren (M). Foto: Privat
Bo Frank (M)
2 av 2
Bo Frank (M) tror diskussionen behöver fördjupas. Foto: Mizgin Bingöl/Sveriges Radio
Kronoberg

Rosengren (M) om sprutbyten: "Försiktigt positiv"

"Det behövs mer underlag"
1:49 min

Folkhälsoinstitutet vill att alla kommuner i landet ska införa sprututbyten för att minska smittspridningen av till exempel Hepatit C. Men Oliver Rosengren (M), ordförande för nämnden Arbete och välfärd, är inte helt övertygad.

På åtta orter i landet ger man rena sprutor till missbrukare för att förhindra att missbrukare smittar varandra med till exempel Hepatit C och HIV,  smittor som kan ske genom att missbrukare lånar orena sprutor av varandra.

Som vi tidigare rapporterat om hoppas smittskyddsläkare Arne Runehagen att det blir aktuellt även i Kronobergs län. 

Oliver Rosengren (M), ordförande för nämnden Arbete och välfärd i Växjö är försiktigt positiv till sprutbyte-metoden.

– Jag tror det är viktigt att undvika de skador som kan följa med missbruk och jag tror att det är bra att få en bättre kontakt med de som lider av missbruk. Men det får inte vara så att risken att missbruk ökar är så stor att man behöver säga nej till detta, därför skulle jag säga att det behövs bättre underlag för följderna innan man kan sätta ner foten i detta.

Bo Frank, moderat kommunalråd i Växjö, har följt debatten om utbyte av rena sprutor. 

– Det är en fråga där jag tycker det är svårt som politiker att entydigt säga ja eller nej till detta utan jag tror det behövs en fördjupad diskussion om detta, inte minst mellan kommun och landsting. 

Hör en längre intervju med Frank i ljudklippet ovan. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".