Arenan i Ljungby. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Arenan i Ljungby. Arkivfoto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Ljungby

Konkurrensverket utreder turerna kring arenabygget

"Vi ska försöka dra våra egna slutsatser"
1:03 min

Efter att P4 Kronoberg gjort Konkurrensverket uppmärksam på turerna kring det pågående arenabygget i Ljungby så har nu myndigheten börjat undersöka om det har skett ett förtäckt övertagande av byggentreprenadskontraktet - vilket är olagligt.

– Det har ju framkommit uppgifter om att det här ska ha skett i strid med lagen om offentlig upphandling och det är ju det vi är tillsatta att utreda, det är ett uppdrag från regeringen, så vi ska ju titta på vad som har hänt i det här fallet och försöka dra våra egna slutsatser kring det, säger Mattias Berger vid Konkurrensverket.

Vad gäller generellt om en kommun tar över ett avtal med en entreprenör?

– Det är lite tidigt att svara på just i det här fallet, rent generellt tittar vi på om det skett en överträdelse av lagstiftningen och det kan det vara genom exempelvis förtäckta byggentreprenadköp, där kan man rent generellt prata om att om en kommun ger en leverantör i uppdrag att bygga något och sedan så köper man det av den leverantören så skulle det kunna vara en omständighet som talar för att man inte agerat enligt lagstiftningen.

Om Ljungby kommun har agerat fel kan kommunen tvingas betala en upphandlingskadeavgift på mellan 10 000 och tio miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".