Flaska och glas. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Kronoberg

Alkohol för partistödspengar - okej eller inte?

"Vi tycker nog inte de här pengarna ska gå till alkohol"
1:29 min

När partierna i Växjö ordnar egna utbildningsdagar för den del av partistödet som är öronmärkt till utbildning bjuder man ofta på en middag på kvällen. Men åsikterna går isär om det är okej att serverar vin och öl till maten.

År 2014 gick drygt 7000 av utbildningspengarna till vin och öl för allianspartierna.

– När man då har sociala inslag på utbildningarna och vill ta ett glas vin till maten så tycker vi inte att det är något anmärkningsvärt på något sätt utan det är öppet att göra det, säger Oliver Rosengren som är gruppledare för moderaterna:

Men har det varit någon diskussion att använda sig av utbildningspengarna?

– Nej, det är ju inom ramen för utbildningstillfällen. Vi har ju en policy för detta och det finns riktlinjer och kommunen har riktlinjer och vi håller oss givetvis till dem.

När de politiska partierna ordnar egna utbildningsdagar för den del av partistödet som är öronmärkt för utbildning kombineras det ofta med en middag på kvällen. Men P4 Kronobergs genomgång av kvitton visar att partierna har olika inställning till att bjuda på vin eller öl till maten för utbildningspengarna. 2014 redovisade allianspartierna tillsammans att 7340 kronor eller 116 kronor per person av utbildningspengarna gått till vin eller öl, i samband med en alliansdag.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraternas bjuder däremot inte på vin eller öl. Enligt Tony Lundstedt, ordförande för den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Växjö har Socialdemokraterna en policy att aldrig bjuda på något med alkohol i med hänsyn till personer med eventuella alkoholproblem:

– Vi vet inte vad folk har för bakgrund och vi tycker nog inte att de här pengarna ska gå till alkohol.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".