Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: TT
Sverige

Vi är dåligt förberedda för krissituationer

"Vi lever i tron om att samhället ska ta hand om krisen åt oss"
0:54 min

Drabbas Sverige av en allvarlig kris skulle människor bara klara sin självförsörjning i högst ett dygn. Den dystra analysen gör beredskapsansvariga i hela landet, i en enkätstudie. 

Det är Nationellt centrum för krishanteringsstudier (Crismart) vid Försvarshögskolan som på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har skickat ut en enkät till beredskapssamordnare i kommuner, landsting och länsstyrelser. Och resultaten är nedslående.

– Beredskapen är ganska dålig hos allmänheten när det gäller förberedelser inför en kris, säger Stefan Anering, enhetschef vid MSB.

– Krisberedskapssystemet bygger faktiskt på att människor kan ta ett eget ansvar, åtminstone i början av en kris.

Mer än hälften av de beredskapssamordnare som deltog i enkäten tycker att det bör ingå i enskildas ansvar att kunna klara hushållets grundläggande behov under tre dygn.

– De flesta saknar nog främst en mental förberedelse för att något kan hända. Men också en viss hemberedskap - att man kan tappa upp vatten, har lite torrmat och konserver, kanske batterier till en radio, en ficklampa och sådana saker, säger Stefan Anering.

Under det kommande året kommer MSB genom olika satsningar att försöka öka intresset och kunskapen kring krisberedskap och vilket ansvar vi alla har, inte bara för oss själva utan också för att frigöra resurser till dem som av olika anledningar inte kan ta hand om sig själva.

– Vid en kris måste samhällets initiala resurser gå till dem och då är det viktigt att vi andra tar vårt ansvar, så att de kan få den hjälp de behöver, säger Stefan Anering. 


Några bra saker att alltid ha hemma:

  • Tändstickor 
  • Stearin- och värmeljus 
  • Ficklampa med extra batterier 
  • Dunkar att hämta vatten i 
  • Husapotek med det viktigaste 
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder 
  • Campingkök och bränsle 
  • Mat som klarar rumstemperatur 


Källa: dinsäkerhet.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".