Foto: Mikko Lehtimäki/Scanpix
Arkivfoto: TT
Kronoberg

Elever om betyg i fyran: "Låter lite spännande"

"Är det kul så säger jag ja"
1:39 min

Regeringen har tillsammans med Alliansen beslutat att prova betyg från fjärde klass. Vad säger eleverna om detta? Vår reporter begav sig till Ringsbergskolan i Växjö.

P4 Kronoberg träffade eleverna August Engström i tvåan och Agnes Eneborg och Nicolas Strigelius i trean. Så här kommenterar de regeringens och Alliansens beslut att prova betyg från fjärde klass: 

– Jag tycker det låter lite spännande, då vet man ju om man jobbar bra i ett visst ämne och om man inte gör det får man jobba på lite bättre.

– Man kanske i så fall skulle ha det i femman för det kan nog vara lite jobbigt att ha det redan i fjärde klass, man kanske inte är riktigt redo.

– Om det skulle varit väldigt kul skulle ja sagt ja men om det skulle vara lite jobbigt så skulle jag vilja ha det i femman.

Det finns mycket att fundera kring gällande betyg i fjärde klass. En som funderat klart och är nöjd med beslutet att testa först om det fungerar är lärare Cecilia Lindblom på Ringsbergskolan.

– Jag tycker det här är en jättebra kompromiss, nu innebär det att vi lärare och rektorer på varje skola själva får bestämma och lämna in en intresseanmälan om vi är intresserade istället för att det blir ett beslut om att betygen ska införas, så det känns som en bra lösning just nu.

Kommer ni ansöka om att få testa det?

– Det vet jag inte idag, för min egen del hoppas jag att vi inte gör det, säger Cecilia Lindblom.

Testet av betyg i årskurs fyra ska ske på runt 100 skolor i landet med start 2017 och utvärderas 2020. Vilka skolor som deltar väljs av Skolverket.

Gunilla Hellgren
gunilla.hellgren@sverigesradio.se
0470 - 72 60 50

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".