Foto: TT
Växjö

Lärarförbundet: Bra att man provar sig fram

"Bra att man kan följa det på ett vetenskapligt sätt"
4:04 min

Regeringen har tillsammans med Alliansen beslutat att prova betyg från fjärde klass. Erika Evertsson på Lärarförbundet i Växjö, som för närvarande inte vill ha betyg redan i fyran, tycker det är bra att man testar sig fram.

– Lärarförbundets inställning är att vi inte behöver betyg i fjärde klass så att Alliansen nu går med på regeringens förslag om att man inte ska ha betyg i årskurs fyra tycker vi är en seger, det har varit ett kompromissande som jag förstår det och man säger att man testar i hundra frivilliga skolor och det tycker vi är bra, att man skjuter det på framtiden och provar sig fram, så att man kan följa det på ett vetenskapligt sätt om det är bra eller dåligt.

Det blir Skolverket som får i uppdrag att ta fram skolorna.

Alliansregeringen skickade i höstas ett utredningsförslag om att sänka betygspremiären från årskurs 6 till årskurs 4 på remiss.

En sammanställning av remissvaren visar att 34 av 44 remissinstanser avstyrker. Bland dem som är skeptiska finns tunga instanser som Skolinspektionen, Skolverket, lärosäten och de båda lärarfacken. Invändningarna handlar bland annat om att effekterna av den senaste ändringen, betyg i årskurs 6, ännu inte studerats.

Alliansen har lagt motionsyrkande om betyg i årskurs 4 och har stöd av Sverigedemokraterna i frågan. På det sättet kan Alliansen köra över regeringspartierna i riksdagen.

Nyheterna P4 Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se
0470 - 72 60 50

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".