Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

Har busschauffören blåst i alkolåset i en redan startad buss?

Hör Thomas Nilsson, Länstrafiken Kronoberg, om alkolås
1:13 min

Kan de som åker buss lita på att det är busschauffören som kör som blåst i alkolåset när bussen startades? 

Frågan har aktualiserats efter vår rapportering om bussdepån i Växjö som drivs av Bergkvarabuss och tomgångskörning för att värma upp bussarna till dagens första tur.

Här finns en misstanke att den som startar bussen inte är den som sedan kör bussen. Det här problemet oroar Thomas Nilsson, trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg

– Det måste jag ta upp en diskussion om med alla entreprenörer, för då har man kringått hela grejen om att man ska blåsa innan fordonet startas.

Vi har tidigare rapporterat om att bussar på den nya bussdepån i Växjö stått på tomgång i över en timme samtidigt som tomgångskörning i Växjö längre en minut inte är tillåtet. Dessutom finns det mycket som talar för att busschauffören som kommer på morgonen då inte behöver genomföra alkotestet om fordonet redan är igång när hen kommer.

– Jag ser ingen anledning till att någon annan ska starta upp bussen och ha den igång så lång tid, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör och menar att undantag kan göras om det är av tekniska skäl.

P4 Kronoberg har sökt Bergkvarabuss för en kommentar men har inte kommit i kontakt med de ansvariga.

Texten uppdateras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".