Två bussar som körs i Kronobergs Län.
Den röda bussen från Länstrafiken i Blekinge körs med ett annat alkolås än den gröna. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Länstrafiken byter inte till säkrare alkolås

"Den här tekniken var aldrig uppe på tapeten"
1:30 min

I Länstrafikens bussar är det enkelt att kringå alkolåset. Blekinges bussar har ett betydligt säkrare system – ett system som Länstrafiken Kronoberg haft möjlighet att upphandla.

– Fanns den framme så missade vi den, vi kände inte till den, säger Thomas Nilsson på Länstrafiken Kronoberg.

Det Thomas Nilsson pratar om är alkolåset som används på bussarna i Blekinge län. Där måste varje ny förare blåsa i alkolåset, för att låsa upp bussens bromsar.

Länstrafiken hade möjlighet att upphandla detta system 2013 men valde istället ett alkolås där endast morgonens chauffören behöver blåsa, och förarbyten sedan kan ske utan att någon blåser i alkolåset. Thomas Nilsson menar att de inte kände till att ett bättre system fanns.

Thomas Nilsson tror att Blekinges systemet är säkrare, men trots det har de inga planer på att byta ut alkolåsen på bussarna i Kronoberg.

– Vi har inte någon anledning i dagsläget att göra några förändringar. Detta system har varit tillräckligt så här långt, säger Thomas Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".