Jakob Forssmed,
Jakob Forssmed. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio
Kristdemokraterna

Jakob Forssmed vill bli partiledare för KD

"Vill pröva att rikta skattesänkningar"
3:20 min

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Jakob Forssmed meddelar nu att han gärna vill bli KD:s nye partiledare efter Göran Hägglund. Tidigare har Ebba Busch Thor, Acko Ankarberg Johansson och Penilla Gunther, meddelat att de kandiderar.

– Jag tror att jag har goda förutsättningar att leda Kristdemokraterna. Jag har i dag beskrivit hur vi kan utveckla vår politik för en stark ekonomi och en stark välfärd, säger Jakob Forssmed.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Jakob Forssmed från Jönköping meddelade förra veckan att han ännu inte landat i något beslut om kandidatur och återkommer med besked. Det gör han i dag på Dagens Nyheters debattsida, där han skriver att han med stor ödmjukhet ber om förtroendet att få leda partiet.

Med riktade skattesänkningar, stärkt valfrihet i vården och en trygghetspolitik med familjen i centrum.

På vilket sätt skiljer du dig från de övriga kandidaterna, Ebba Busch Thor, Acko Ankarberg Johansson och Penilla Gunther?*
Det får andra bedöma. Jag presenterar mitt program i dag med den inriktning jag har. Jag har varit i exekutiv position, de senaste tre åren jobbat med att förhandla statsbudgetar och regeringens politik för Kristdemokraternas räkning. Jag är ekonomisk-politisk talesperson. Det tror jag är egenskaper som gör mig till en bra kandidat, säger Jakob Forssmed.

Hur nära i dina politiska ambitioner står du Göran Hägglund?
– Vi har jobbat nära varandra en lång tid. Men det är självklart att vi inte tycker lika om allt. Ett område som jag tycker att vi har försummat och där vi måste bli bättre det handlar om att se att jobben är helt centrala för att klara välfärdsutmaningen, säger Jakob Forssmed.

Du pratar också om riktade skattesänkningar. Är det något särskilt du har tänkt på där?
Jag tycker det vore intressant att pröva att rikta skattesänkningar särskilt till vissa grupper som står en bit ifrån arbetsmarknaden. En sådan grupp skulle kunna vara ungdomar som i början av sitt yrkesliv skulle kunna ha ingen eller väldigt låg skatt för att kunna lättare komma in på arbetsmarknaden och jobba ihop ett startkapital inför att köpa en bostad eller vad det nu kan handla om, säger Jakob Forssmed.

Vore det inte nyttigt för Kristdemokraterna med en kvinna som partiledare?
– Jag tror Kristdemokraterna ska välja den kandidat de tycker är allra bäst på posten. Vilket kön den än må ha. Jag tror att jag är en kandidat som skulle kunna göra det här på ett bra sätt, säger Jakob Forssmed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".