Arkivfoto: TT
Arkivfoto: TT
#Tränaklokt

Allt fler barn skadas inom idrotten

"Oacceptabelt att barn kommer med den här typen av skador"
1:17 min

Belastningsskador bland unga idrottare ökar i länet säger personal på Idrottskliniken i Växjö. Idag kommer barn i 10-årsåldern in för att få hjälp med sina skador. I vissa fall är barnen till och med ännu yngre. 

– Det som vi har märkt nu den senaste tiden är att vi fått in väldigt många barn som har belastningsskador relaterade till idrott och vi ser ju att det är ett ökande problem. Jag skulle vilja påstå att vi dagligen ser barn med den här typen av skador hos oss, säger Petra Wilhelmsson Eriksson som är sjukgymnast på Idrottskliniken.  

Rent vetenskapligt vet man inte varför det ser ut så här, men mycket handlar om en för ensidig träning många gånger i veckan, menar Petra Wilhelmsson Eriksson.

Skadorna det framför allt handlar om är ryggskador, smärtor från höften, överbelastade knän och problem med hälarna. Det handlar också om stressfrakturer i vissa fall.

– Det är helt oacceptabelt att barn och unga kommer med den här typen av skador till oss säger Petra Wilhelmsson Eriksson.


#TRÄNAKLOKT

I samband med att vi uppmärksammar belastningsskador hos barn och unga drar vi igång hashtaggen #tränaklokt för diskussion om barns idrottande: Har dina barn erfarenheter av detta? Hur mycket bör ett barn träna? Och hur kan man träna klokare? Gör som Östers IF:s Mario Vasilj och Växjö Ravens Tilda Andersson - var med och diskutera!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".