Tommy Göransson.
Tommy Göransson.
Kronoberg

Facebook även efter döden – minnesplank för många anhöriga

"Facebook var en central del av hennes kontaktliv"
1:37 min

Många väljer i dag att behålla en avliden väns eller anhörigs Facebooksida, som ett minne eller en del i sorgearbetet. Tommy Göransson från Växjö har kvar bortgångna sambons sida.

Facebook var en så central del av hennes kontaktliv så det är väl lite därför jag har den kvar.

Tommy Göranssons sambo Jenny avled i somras efter en längre tids sjukdom, och för honom fanns det aldrig några tveksamheter att behålla hennes hemsida när hon avled. Själv har han använt sidan som en del i sorgearbetet, och han har mött väldigt få negativa reaktioner.

– Inte för att jag har den kvar utan snarare att jag var lite snabb på att lägga ut att hon gått bort.

Enligt en rapport från Stiftelsen för internetinfrastruktur är kronobergarna flitigast i Sverige på att använda Facebook, här använder 72 procent av internetanvänderna det sociala mediet.

Och Facebook anpassar sig till den verkligehet som råder. Bland annat kan man göra om den avlidnes sida till en minnessida, vilket innebär att sidan finns kvar men är stängd för inlägg.

I dagarna lanserades en ny tjänst i USA, där man kan testamentera sin sida till någon anhörig eller vän, som får sköta sidan när du är död och till exempel godkänna nya vänförfrågnignar. Det är ingeting som Tommy Göransson ser några problem med.

– Jag ser egentligen ingen skillnad på Facebook eller hemsidor. Det låter som en bra tjänst om man har det behovet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".