Cai Bolö.
#Tränaklokt

"Unga hade bättre grundfysik förr"

Cai Bolö: Handlar om "visselpipebarn"
2:08 min

Barn och unga tränar för dåligt. De som ska bli framtidens stjärnor inom friidrotten har sämre fysisk status än vad barn och ungdomar hade för 20 år sen, säger Cai Bolö som är verksamhetsansvarig på Friidrottsgymnasiet. 

Följ vår rapportering om skador hos unga idrottare här.

Bolö säger att det behövs mycket mer spontanidrott.

– Vi får ungdomar som när de är sexton år inte kan slå en bakåtkullerbytta, och de är eliten inom svensk idrott, säger Bolö och fortsätter:

– Det kan man tycka är en sådan där baskunskap man borde ha i den åldern, den fick vi i skolan förr.

Det är ingen positiv bild av ungas fysiska status som Cai Bolö ger. Han anser att det handlar om "visselpipebarn" som tränar när tränaren blåser i pian och slutar träna när tränaren blåser i pipan igen. Den spontana idrotten finns inte utan har ersatts av bland annat en ipad, menar han.

Lyssnaren Johan via mejl:

"Ungarna kunde ju prova att röra på sig mellan träningarna. Idag sitter de vid dator, iPads , iPhones eller dylikt. Fyra, fem timmars träning i veckan och belastningsskador...vi spelade fotboll sju dagar i veckan x antal timmar, på vintern bandy varje dag, det fanns inte så mycket att välja på då. Men spontanidrottandet var stort, och inga datorer eller telefoner."

Och belastningsskador bland unga idrottare ökar i länet säger personal på Idrottskliniken i Växjö. Idag kommer barn i 10-årsåldern in för att få hjälp med sina skador. I vissa fall är barnen till och med ännu yngre. 

Leif Swärd, som opererat flera elitidrottare och unga som fått skador i samband med träning, har tre viktiga saker att skicka med till dig som förälder och tränare inom idrotten i Kronobergs län - kolla in hans tips här.

Förbundskaptenen Fredrik "Fidde" Rosengren tycker vuxna styr barns träning för mycket och efterlyser mer kreativitet.

Kolla in flera av länets idrottsstjärnor om hur viktigt det är att träna klokt här

Gör din röst hörd om unga idrottares skador! Har dina barn erfarenheter av detta? Vems är ansvaret och hur kan man träna klokare? 

Mejla nyheter.kronoberg@sr.se, ring vår insändartelefon 0470 - 72 60 90 eller använd hashtaggen #tränaklokt

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".