Peter Wieselgren vid Vattentorget i Växjö har fått en väska. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
1 av 3
Peter Wieselgren vid Vattentorget har fått en väska. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Skulptur i Växjö som fått handväska. Foto: Fredrik B Ekdahl/ Sveriges Radio
2 av 3
Skulptur i Växjö som fått handväska. Foto: Fredrik B Ekdahl/ Sveriges Radio
Personen som alltid brukar vara utklädd på campus har fått en handväska den här gången. Foto: Lyssnarbild
3 av 3
Personen som alltid brukar vara utklädd på campus har fått en handväska den här gången. Foto: Lyssnarbild
P4 Morgon

Statyer får väskor i protest

Eva Johansson (C) står fast vid beslutet att säja nej till tantstaty i Växjö
0:43 min

Nu kläs statyer runt om i landet med handväskor i protest mot att Växjö kommun säger nej till att göra en staty av tanten som slår en nynazist med sin handväska. 

Tyck till om tanten med handväskan på våra sociala medier!

Första rapporterna om handväskklädda statyer kom från Öland och nu kan man se dem även i Växjö. Vid Vattentorget har statyn föreställande Peter Wieselgren fått en väska hängd på sig. Och mitt i Växjö centrum, vid konserthuset, har en av bronskvinnorna fått en stor, vit väska hängd rund handleden.

Förra veckan sade Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott i Växjö nej till konstnären Susanna Arwins förslag om en staty utifrån Hans Runessons berömda fotografi på damen som slår mot en nazist med sin handväska under en nazistdemonstration. Utskottet tycker att konstverket signalerar våld.

Men det negativa beskedet har väckt reaktioner. Nu kläs statyer runt om i landet med handväskor i protest. Det slutgiltiga beslutet om statyn i Växjö tas nästa vecka. Men flera spekulanter, bland annat från Sigtuna kommun, har hört av sig till konstnären och signalerat intresse för en egen staty. 

Om inte Växjö vill ha en staty föreställande kvinnan med handväskan så passar den utmärkt i Malmö säger det miljöpartistiska kommunalrådet i Malmö, Nils Karlsson, till P4 Kronoberg.

Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och frtidsnämnden i Växjö står fast vid arbetsutskottets tidigare beslut att säja nej till en "tanten med väskan-staty" i Växjö. Trots namninsamlingar, upprop och debatt säger hon att hon inte har ändrat sin åsikt i frågan.

Eva Johansson har tidigare motiverat arbetsutskottets beslut med att man inte ska möta våld med våld utan med ord.

Och trots den enorma uppmärksamhet frågan fått de senaste dagarna står hon fast vid sin åsikt att det inte ska göras någon staty av den omtalade tanten som slår en nynazist med sin handväska.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".