huliganer
De uppgifter som kommer att få registreras är namn, foto, omfattning och brott mot förbudet. Foto: Sören Andersson/TT
Sport

Polisen ska kunna föra register över huliganer

Detta innebär att polisen kommer att ha möjlighet att föra ett register med uppgifter om personer som inte får gå på idrottsevenemang.  

Det nya registret innebär att man praktiskt ger polisen möjlighet att ha koll på dem som har dömts och fått ett tillträdesförbud. Beatrice Ask är ordförande för justitieutskottet som gjort en utredning om huliganregistret.

Hur är tanken att det rent praktiskt ska gå till?

– I registret kommer det att finns namn och bild och vad personen gjort tidigare, samt omfattningen av beslutet. Och det är den här typen av uppgifter som behövs för att förbygga att de här personerna kommer in på arenan.

Kan vem som helst kan bli fotad och hamna i registret?

– Registret får bara innehålla den som är dömd, däremot står det att en polisman eller anna anställd vid polismyndigheten får ta fotografi på den som redan har ett tillträdesförbud eller skäligen kan antas få det.

Tillträdesförbudet är inte permanent

Enligt Beatrice behövs registret för att man ska kunna ha koll på dem som inte får släppas in på arenan.

– I en första utredning så var disskussionen att idrottsklubbarna skulle få ha registret. Men så blev det inte, istället kommer bara polisen att ha tillgång till registret.

Hur länge varar ett sånt här tillträdesförbud?

– Det beror på beslutet. Det kan beslutas under en kortare period, men det är domstolen som fattar det beslutet. Men de kan inte besluta att man aldrig får gå på en match igen.

Här kan du läsa Riksdagens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".