Cyklist.
Foto: M.P. King/TT
Växjö

Fotgängare tar strid mot cyklisterna

Cyklisterna cyklar för fort och visar ingen hänsyn. Det tycker gångare längs gång- och cykelstråket Växjö runt, och har nu vänt sig till Växjö kommun för att få stopp på racercyklisterna.

Växjö kommun har skickat ut brev till cykelhandlare och cykelklubbar och bett att de ska visa mer hänsyn på friluftsstråket Växö runt.

– Det här är ett sätt att vädja till cyklisterna att ta det lite lugnare, säger Lars Andersson, på tekniska förvaltningen i Växjö kommun.

Bakgrunden är att gångare har hört av sig till kommunen och framfört att cyklisterna inte visar hänsyn till gående och hundar, utan susar fram i racerfart.

Erik Andersson är ordförande i Wäxiö Velo och upplever tvärt om att gångarna inte visar respekt mot cyklisterna.

– Man har fått lite arga blickar och en del hundägare och gångare som lite demonstrativt fortsätter att gå i bredd och har lösa hundar, säger Erik Andersson, och fortsätter:

– Det är väl ändå någon form av ömsesidig respekt, att om vi håller oss till kanten när vi cyklar, så är det bra om de kan ha sina hundar kopplade.

Växjö runt är ett friluftsstråk kring Växjö stad, där både fotgängare och cyklister är välkomna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista