Polis, kronobergspolisen, polishuset Växjö, flagga, genrebild
Arkivfoto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Växjö

Kaotiskt läge hos polisen med ny organisation

Facket: "Ingen vågar säga att kejsaren står utan kläder"
1:28 min

Häromdagen slog polisfacket i Kalmar larm om kraftigt försämrad arbetsmiljö efter polisens stora omorganisation, enligt DN. Även i Kronoberg har den nya organisationen orsakat ett mindre kaos.

Det menar Polisförbundets ordförande Tomas Stjernfeldt.

– Ett helt arbetspass kan gå till att ta reda på vem som kan ta ett beslut. Eller var en händelse eller ett ärende ska skickas. Det klart att det blir en väldig flaskhals i verksamheten och det kommer märkas på sämre produktivitet tyvärr, säger Tomas Stjernfeldt. 

Vid årskiftet genomförde polisen den största omorganisationen man gjort på 50 år. Landets 21 polismyndigheter slogs ihop till en och tanken var bland annat att polisen skulle bli mer effektiv. 

Men omorganisationen har varit allt annat än smärtfri. Poliser vågar nu inte prata offentligt om problemen av rädsla för att förlora sina jobb. 

– Det finns väldigt många tjänster som inte är tillsatta. Många som inte vet var de ska ta vägen i organisationen. Det gör att man inte vill sticka ut hakan i onödan och kritisera den nya fina organisationen. Ingen vågar säga att kejsaren inte har några kläder på sig, säger Tomas Stjernfeldt. 

Är inte det naturligt med grus i maskineriet när man genomför en sådan här stor förändring?

– Jo, men så är det. Och det hade vi nog förväntat oss också. Men mycket av det vi sa innan till genomförande kommittén var att inte ta några beslut i onödan. Som inte har en egentlig verkan, säger Tomas Stjernfeldt och fortsätter: 

– Utan vi skulle försöka behålla så mycket som möjligt av det vi hade innan tills vi får det slutgiltiga beslutet. För att skapa så lite oro som möjligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".