Arbetsförmedlingen på Tunnelgatan i Stockholm. Foto: Bertil Enevåg/TT.
Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Enevåg/TT.
Sverige

Arbetsförmedlingen skrotar etableringslotsarna

Hot, människosmuggling och utpressning. Problemen med etableringslotsarna har blivit så stora att Arbetsförmedlingen skrotar systemet.

– Vi ser så många och djupa problem i systemet att vi inte kan garantera kvalitet och säkerhet, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Den redan hårt kritiserade tjänsten med etableringslotsar, som Arbetsförmedlingen köper in från privata lotsföretag och som ska underlätta etableringen för nyanlända på arbetsmarknaden, infördes av Alliansregeringen 2010.

Problemen med oseriösa lotsföretag har nu vuxit till att omfatta organiserad brottslighet och både arbetssökande och Arbetsförmedlingens egen personal har utsatts för hot från lotsföretag. Myndigheten anser sig varken kunna utreda alla klagomål som kommer in eller stävja oegentligheterna och säger därför upp tjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".