#Tränaklokt

”Släpp in femåringar på gymmet”

"Det handlar om att lära sig rätt från början"
1:39 min

Gymmen har i dag åldersgränser och många anser att barn inte ska träna styrka i för tidig ålder för att minska risken för skador. Men nu höjs röster för att även barn ska börja styrketräna. 

Följ vår rapportering om skador hos unga idrottare här.

SE FILMEN OVAN: Med rätt förutsättningar tycker Ninni Martinsson som är högskoleutbildad fystränare i Växjö att barn tidigt ska kunna börja styrketräna. Se filmen som visar vilken styrketräning en femåring skulle kunna börja med.

En av dem som tycker det är fystränaren Ninni Martinsson som har en fyraårig högskoleutbildning och magister i sport and exercise science.

– Så länge det är lätt och med en utbildad ledare som vet hur barns fysiologi fungerar så tycker jag det är helt okej att börja i fyra till fem års ålder, säger Ninni Martinsson.

Det handlar om lek med lätta vikter och inte samma rörelsemönster som vuxna har, säger Ninni Martinsson. Men redan vid 10 års ålder ska man kunna börja träna på ett sätt som liknar det vuxna gör, säger hon.  

Då är det fortfarande lätt belastning och du kan lägga på extern belastning. Fria vikter, hantlar, skivstänger, medicinbollar - det finns hur mycket som helst säger hon.

Vad vinner man på att börja styrketräna någon som är fem, sex, sju år gammal?

– Du lägger en grundläggande teknik, gör du det rätt lägger du in rätt rörelsemönster, vilket gör att om du bara håller på med hockey, innebandy och fotboll till exempel som blir vanligare att man gör så får du mer allsidig träning.

Ninni Martinsson är medveten om att det är provocerande för en del att prata om att barn ska kunna styrketräna, men hon står för det, säger hon. 

– Ja jag försöker förklara vad som är fakta och att det fungerar och att det inte handlar om tung styrketräning, det handlar om att lära sig rätt från början.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".