Armband.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Växjö

För höga halter av bly i smycken

"Kontrollerar inte personligen smyckena"
1:18 min

Kadmium, bly, och nickel är några av de giftiga ämnen som Kemikalieinspektionen hittat för höga halter av i smycken. Sex butiker i Växjö är med i undersökningen.

Växjö är en av 100 kommuner som ingår i Kemikalieinspektionens undersökning, där sex butiker fått sina smycken analyserade för att hitta giftiga ämnen.

Av nästan 1200 insamlade smycken hade drygt 200 förhöjda halter av bly och kadmium. Framför allt handlar det om billiga och oäkta smycken.

Kemikalieinspektionen anser att det är butikernas ansvar att veta vad smyckena de säljer innehåller. Men flera av de butiker i Växjö som vi har pratat med lägger ansvaret på inköparen eller grossisten.

Enligt Carin Terin, som är inköpschef på butiken Flash, är det en djungel när det gäller inköp av dessa produkter och även om man rensar bort en del leverantörer kan det vara svårt att garantera att smyckena är giftfria.

Smyckena är inte farliga att ha på sig, men barn ska inte leka eller suga på dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".