Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Foto: Bertil Ericson/TT
Kronoberg

Lotsföretag: Bra att etableringslotsar skrotas

"Det kommer inte som en blixt"
1:08 min

Det är bra att systemet med etableringslotsar nu skrotas av Arbetsförmedlingen. Det tycker Tony Timmerbäck, som är regionchef för etableringslotsföretaget Miroi.

– Det har kommit in ganska mycket klagomål till Arbetsförmedlingen på oseriösa aktörer i branschen, säger Tony Timmerbäck, som är etableringslotsföretaget Mirois regionchef i Kronobergs län.

Problemen med lotsföretagen har gått så långt som att omfatta organiserad brottslighet och både arbetssökande och Arbetsförmedlingens egen personal har utsatts för hot från lotsföretag. 

– Det är det här lite som är bakgrunden av ett valfrihetssystem, att det poppar upp många lyckosökare, säger Tony Timmerbäck.

Den redan hårt kritiserade tjänsten med etableringslotsar, som Arbetsförmedlingen köper in från privata lotsföretag och som ska underlätta etableringen för nyanlända på arbetsmarknaden, infördes av Alliansregeringen 2010.

Tony Timmerbäck berättar att det blivit en tuff bransch och anställda i hans företag har tvingats att göra allt från att hjälpa till med att koppla in kabel-tv till att hjälpa till med att betala räkningar.

– De får göra allt mellan himmel och jord och nekar de det, så hotar de med att gå vidare till nästa företag.

Vad som nu ska hända med de lotsar som Miroi tillhandahåller vet Tony Timmerbäck inte i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".