Hans Runesson, fotograf. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Hans Runesson, fotograf. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Växjö

Runesson kan säga nej till statyn

Vore väl trevligt om det kunde bli en staty"
1:25 min

Även om Växjö kommun skulle säga ja till statyn på kvinnan med väskan, så menar fotografen Hans Runesson att det är han som har sista ordet. Säger han nej, blir det ingen staty.

– Det är min bild, det är mitt konstverk, säger Hans Runesson.

Det var Hans Runesson som tog bilden på kvinnan som för 30 år sedan riktade ett slag med sin handväska mot en nazist vid en demonstration i Växjö.

På onsdag förväntas kultur- och fritidsnämnden säga nej till att sätta upp statyn. Även om de skulle säga ja, så är det inte säkert att det kan bli någon staty.

– Det är då diskussionen börjar, jag har inte varit med i någon diskussion om hur bilden ska se ut på torget, säger Hans Runesson.

Hans Runesson menar att eftersom han har upphovsrätt till bilden kan han säga nej till statyn, om den inte utformas efter hans önskemål. Och han uppskattar inte idén med att statyn bara ska bestå av kvinnan med handväskan.

Men enligt Marianne Levin som är professor i civil rätt och är specialiserad på immaterialrätt så är det mer komplicerat än så. Det räcker inte med att Hans Runesson har tagit bilden för att han ska kunna säga nej till en staty.

Först måste man ta reda på om fotografiet ska ses som ett konstnärligt verk och först då kan man konstatera att bilden är upphovsrättsskyddad, enligt Levin. Om statyn ska kunna bli stoppad måste det dessutom stå klart att bilden är en direkt förlaga till statyn. Då räcker det inte med att motivet och idén är densamma, utan man måste även ta hänsyn till det konstnärliga utformandet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".