Lördag 28 februari kl.23.07 2015

Hör dokumentären om tanten med väskan

– Hon ville inte prata om bilden eller händelsen på torget. Det var locket på och hon tyckte inte om den. Det säger en nära anhörig om Danutas egen reaktion av bilden av henne med handväskan. Vem var kvinnan med väskan? Och vad hände egentligen den där dagen i Växjö 1985?

–  Jag tror att hon reagerade som kvinna. Bilden är inte smickrande. Den framställer henne som en gammal kärring, och det tyckte hon inte att hon var, säger en nära anhöriga till Danuta. 

Bilden av tanten med väskan har spridits över hela världen. Hennes namn är Danuta Danielsson. Hon var bara 38 år när bilden togs, och ville helst glömma bort den. Det här är berättelsen om kvinnan bakom handväskan, en ofrivillig hjältinna mytologiserad i sin hemstad.

– Jag stod en och en halv meter i från henne. Det gick snabbt. När jag sedan kommit hem och framkallat rullen och sköljt negativen då såg jag...och tänkte "va fan där sitter den"! Men det var så laddat på stan så den känslan var mycket starkare än glädjen man kunde känna efter. Det var verkligen skarpt på torget. Det var aggressivt. Så berättar fotografen Hans Runesson som tog bilden.

Det som hände den där dagen på torget i Växjö var den första stora konfrontationen mellan nynazister och antirasister på 80-talet, Nordiska rikspartiets demonstration i Växjö den 13 april 1985.

Kvinnan som svingar sin handväska mot en demonstrerande skinnskalle i Växjö 1985 blev snabbt en symbol för motstånd, bilden fick stor spridning och valdes till Årets bild 1985. Den röstades också fram i slutet av 1990-talet av tidskriften Vi och Svensk fotohistorisk förening till "Århundradets bästa bild.

Men bildens huvudperson, Danuta Danielsson, ville inte prata med någon om detta. Enligt flera vittnesmål mådde hon inte bra psykiskt. Hennes förflutna hade hunnit i kapp henne och åren som följde händelsen på Växjö torg kantades av psykiska besvär och vård.

– Jag upplevde flera gånger att hon var obefogat aggressiv, berättar Lisa Syrén på Sveriges Radio, som kände och arbetade med Danuta Danielssons nu avlidne man. Hon var ingen tuff tant utan en själsligt trasig medmänniska, säger Lisa Syrén.

Två år efter händelsen på torget i Växjö tog Danuta sitt liv. 

Vem var hon? Varför var hon på torget och spelar bildens symbolik egentligen någon roll? I programmet möter vi bland annat anhöriga och bekanta till Danuta, poliser som var på plats och pressfotografen som tog bilden.

Programmet är gjort av Petra Ekelöf från P4 KronobergOla Hemström och Sven Börjesson.