Adaktusson: Jag kommer inte att kandidera

2:02 min

De senaste dagarna har det spekulerats om att EU-parlamentarikern Lars Adaktusson är på väg att ge sig in i Kristdemokraternas partiledarstrid.

Men inför dagens utfrågning av huvudkandidaterena stänger han definitivt dörren till att efterträda Göran Hägglund.

– Jag har vägt in olika faktorer som man gör inför vägval, och landat i att inte kandidera till partiledarposten, och det är också det jag har meddelat valberedningen nu berättar Jönköpingsbördige Adaktusson för Ekot.

Varför kandiderar du inte?
– Min erfarenhet är begränsad. Sakpolitiskt så har jag, efter ungefär två år i politiken, inte samma breda kunskap som de personer som funnits länge i partiet.

En dryg vecka efter att Göran Hägglund i januari meddelat sin avgång sade en av förhandsfavoriterna, EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, att han inte vill bli Kristdemokraternas näste partiledare

De senaste dagarna har det dock spekulerats om att han kan bli en Joker i den pågående ledarkampen. Lars Adaktusson har inte velat svara ja eller nej på frågan om han står fast vid sitt beslut att inte kandidera, och enligt uppgift till både SVT och Ekot har valberedningen försökt övertala honom att ställa upp.

Var det ett lätt eller svårt beslut för dig?
– Det var ett svårt beslut att ta.

Efter Acko Ankarberg Johanssons och Pernilla Gunthers avhopp vill i dagsläget två personer bli ledare för Kristdemokraterna: partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed och Uppsalas kommunalråd Ebba Busch Thor. Lars Adaktusson har en favorit, och det är Ebba Busch Thor.

– Hon kommer in med en tydlig vision, hon vet vad hon vill, hon har hög kompetens, och hon har entusiasm, vilket inte är minst viktigt.

Kristdemokraternas nästa partiledare ska väljas vid ett extra riksting den 25 april.