Lydia fixar med festkläderna. Foto: Petra Ekelöf/ Sveriges Radio
1 av 2
Lydia Carlsson fixar med festkläderna. Foto: Petra Ekelöf/ Sveriges Radio
Lydia Carlsson.
2 av 2
Lydia Carlsson. Foto: Petra Ekelöf/ Sveriges Radio
Kronoberg

Studenten en allt dyrare historia

1:19 min

Balen kan numera bli en stor kostnad för framför allt tjejer, som lägger mest pengar på sitt utseende säger de inom skönhetsbranschen som P4 Kronoberg talat med.

"Det är så synd om de som inte har de pengarna!" - Anne-Li på Facebook

Planeringen kring balen börjar redan månader innan det är dags, och vill man vara säker på att få tid hos frisör eller hos sminkös är det hög tid att boka tid redan nu.

Jag tycker att de sista 10 åren har det varit ganska hett. Ett tag var vi nästa tvungna att be dem lugna sig över nyår i alla fall.

Det är inte bara hos frisören Åse Sandal som tiderna till studentveckan börjar gå åt. Vill du hyra ett studentflak, eller få din make-up lagd inför balen är det hög tid att boka en tid nu.

Lydia Carlsson driver en festklädesaffär i Växjö och berättar att det varit mycket att göra de senaste veckorna, men att jakten på den perfekta klänningen började redan för flera månader sen.

– Vi har haft kunder här sedan efter jul egentligen. Ofta kollar de flera gånger, kommer tillbaka och bestämmer sig senare. Jag har haft kunder som varit här två, tre gångar olika dagar och provat allt mellan fem och 15 klänningar per gång.

Balen kan numera bli en stor kostnad för framför allt tjejer, som lägger mest pengar på sitt utseende säger de inom skönhetsbranschen som P4 Kronoberg talat med. Som exempel kostar en klänning runt 3 000 kronor, en make-up mellan 3-500 kronor och en håruppsättning runt tusenlappen.

Men det slutar inte där. Lydia Carlsson tog själv studenten förra året.

– Det är hårförlängning, många vill bli ljusare i håret till sommaren, och bli bruna i hyn och då går man och solar solarium, eller så åker man utomlands, eller spray-tanar man sig, och så är det naglar, fransförlängning, man ska sminka sig hos en make-uppartist. Det är hur mycket som helst, säger Lydia Carlsson.

Emma Filipsson arbetar som make-upartist.

– Folk lägger ju mer pengar på det i dag och jag tror det kan handla om att det blir allt viktigare med utseendet just med bloggar, sociala medier, och så vidare, säger Emma Filipsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista