Växjö lakers.
1 av 2
Vaxö lakers-spelare tacklas. Foto: Mikael Fritzon/TT
Tobias Stark, idrottshistoriker vid Linnéuniversitetet.
2 av 2
Tobias Stark, idrottshistoriker vid Linnéuniversitetet. Foto: Privat
Linnéuniversitetet

Snart kan du ta högskolepoäng i ishockey

1:33 min

Hockey helt utan tacklingar och träningsverk. Nu startar Linnéuniversitetet en 15-poängskurs om ishockey, kultur och samhälle. Intresse för kursen är redan stort, säger idrottshistoriker Tobias Stark.

– Ishockey är en stor samhällskraft på gott och ont och det är många som intresserar sig för ishockey. Men det finns också de som ifrågasätter sådana sakers som att elitserieklubbar ska få det som ibland kallas kommunal dopning, säger Tobias Stark, som är idrottshistoriker vid Linnéuniversitetet.

I dag är ishockeyn stor, så stor att Linnéuniversitet nu valt att till hösten starta en 15-poängskurs. Kursen riktar sig till alla dem som överlag är intresserade av ishockey och redan nu är det ett stort intresse för kursen berättar Tobias Stark.

Men hockeyn har inte alltid varit stor.

1948 ville internationella OS-kommitén ta bort hockeyn från OS-programmet för att det var en för liten sport och istället ersätta med bandy.

Och där kunde det ha stannat, men sedan dess har hockeyn vuxit sig allt större och hockeyintresserade har bland annat det stora landet öst att tacka för det.

– Kalla kriget har en stor betydelse, också mer egentligen att sovjet började spela hockey på 50-talet utifrån syftet att slå det kapitalistiska väst och visa på den kommunistiska idéns förträffliget. Det är mycket tack var det att hockeyn är internationellt gångbar i dag, säger Tobias Stark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista