Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Arkivfoto: TT
Alvesta

Alvesta hotas av stämning för passivitet i mobbingsfall

"Det är jätteallvarligt"
1:10 min

DO, Diskrimineringsombudsmannen, förbereder nu en stämning mot Alvesta kommun. Enligt DO har en flicka på en skola i kommunen trakasserats och skolan har enligt DO inte gjort tillräckligt för att få stopp på trakasserierna.

– Det är en flicka som i fjärde klass har blivit trakasserad av andra elever på grund av sin hudfärg. Hon har talat om för skolan vad som har hänt, men skolan har inte vidtagit tillräckliga utredningsåtgärder utan trakasserierna har fortsatt, säger Laine Nõu Englesson, jurist på DO.

Hur har flickans vardag sett ut i skolan?

– Hon har ju mått väldigt dåligt och känt sig otrygg och rädd, och det slutade med att hon blev sjuk.

När skolan fick vetskap om trakasserierna mot flickan hade man samtal med de elever som trakasserade henne och deras föräldrar, enligt DO. Men det räckte inte. Trakasserierna fortsatte och till slut blev flickan sjuk. DO är mycket kritisk och menar att skolan redan tidigt skulle satt in kraftfulla åtgärder.

– Det är jätteallvarligt, skolan ska ju vara en trygg plats och det ska vara nolltolerans mot mobbning. Det kan ju bli allvarliga konsekvenser för den som blir utsatt för det här.

Enligt DO har skolan genom sin passivitet brutit mot den utrednings- och åtgärdsskyldighet skolan har enligt diskrimineringslagen. Och DO kräver nu en diskrimineringsersättning av kommunen. Och kommer man inte överrens med kommunen i en förlikning blir det ett ärende för tingsrätten.

– Vi kommer att kräva ett högt belopp, runt 80 000 kronor. Diskrimineringsersättningen fungerar så att halva beloppet avser själva kränkningen och halva beloppet ska vara en prevention, alltså ha en avskräckande effekt, säger Laine Nõu Englesson.

Utbildningschefen i Alvesta, Thomas Andersson, vill inte uttala sig om det här i dag.

– Jag har precis fått brevet från DO och har inte hunnit titta på det än, säger han.

Han säger också att han hoppas att det ska kunna lösa sig i en förhandling och inte behöva gå till domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".