Rättegång inledd mot män i vapenhärva

På tisdagen inleddes rättegången mot de tre män som är inblandade i den stora vapenhärvan som nystats upp i Växjö det senaste året.

Huvudmannen, en 36-årig man från Växjö, står åtalad för grovt vapenbrott och för grov smuggling.

Mannen togs vid en rutinkontroll i Växjö för ett år sedan, då polisen hittade fyra vapendelar i hans bil. Utredningen har sedan varit mycket omfattande. Polisen har vid flera olika tillslag hos mannen hittat 36 skjutvapen, bland annat automatvapen, pistoler och så mängder med vapendelar och patroner. Även en hemmatillverkad granatkastare och vinggranater har beslagtagits.

Det har också visat sig att vapen som använts vid flera grova brott, bland annat en skottlossning i Göteborg där en polis skadades, har kunnat knytas till mannens tillverkning.

36-åringen har ett väl dokumenterat vapenintresse och var en av männen som dömdes efter den så kallade Grimslövshärvan 2001. Han erkände på tisdagen innehav av en del av vapnen, men nekade till försäljning och tillverkning av vapen som kräver licens.

Han åtalas också för grov smuggling av vapen och vapendelar, men nekar till att han köpt vapen och smugglat dem till Sverige.

Åtalet omfattas också av en 28-årig man från Växjö som misstänks ha hämtat ut och tagit emot vapendelar som kom från USA. Han ska sedan ha lämnat över dem till 36-åringen.

Även en man från Borlänge stod inför rätta på tisdagen. Han åtalas för grovt vapenbrott. Hemma hos mannen har man hittat pistoler och tårgas som han enligt åklagaren köpt från 36-åringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista