Växjö

En miljon för att stoppa anlagda bränder

1:18 min

Värends räddningstjänst får nära en miljon kronor för att utbilda och sända ut "ambassadörer" till stökiga stadsdelar i Växjö. Det beslutade kommunstyrelsen i tisdags.

– Målet är att minska skadegörelse och minska risken för anlagda bränder, säger Jörgen Gertsson, förbundschef på Värends Räddningstjänst. 

Värends räddningstjänst kommer nu att börja sin rekrytering och utbildning av sex personer i samarbete med nämnden för arbete och välfärd. Det är personer som på olika sätt ska finnas ute i bostadsområdena och skolorna och informera om brandkunskap, bland annat.

– Att möta människor, grupper och föreningar tror jag är en stor del av nyckeln till den här framgången, säger Jörgen Gertsson som tror att räddningstjänstens goda rykte gör att det är lättare att komma in i bostadsområdena och få kontakt med människor.

– Vi har ett högt förtroende och har ett varumärke med Värends räddningstjänst som ligger väldigt högt och det är det vill vara med och satsa på, säger Gertsson.

960 000 kronor beräknas det här så kallade ambassadörsskapsprojektet kosta, pengar som tas från de statliga miljonerna som Växjö kommun fått för extra satsningar i socialt utsatta stadsdelar. De sex ”ambassadörernas” lön betalas ut som nystartsjobb under tolv månader, de ska också få utbildning för att sedan kunna anställas som deltidsbrandmän.

Araby, Teleborg, Braås och Lammhult är ställen där man vill att ambassadörerna ska jobba.

– Det känns jätteroligt att vi kommit med en tanke, vi har arbetat fram det här med nämnden för arbete och välfärd och det har nått ett gillande och vi har fått en finansiering av projektet, säger Jörgen Gertsson.  

Till hösten tror han att ambassadörerna kan vara i gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista