Rottne

Allt fler vill leta fynd med metalldetektor

Intresset för att använda metalldetektor för att leta efter gamla föremål har ökat rejält de senaste åren. Hittills i år har länsstyrelsen i Kronoberg fått in fler ansökningar än under hela 2014.

– Jag vill söka på marker där min morfar växte upp, en gård ute på landet som vi har haft i släkten sedan 1800-talet och där det bedrivits jordbruk. Jag vill se om jag hittar någonting, säger André Bergvall från Rottne, en av dem som sökt tillstånd hos länsstyrelsen om att få använda metalldetektor.

Men varför?

– Jag vet inte. Nyfikenhet, och historia har alltid intresserat mig och särskilt min egen historia.

Men hur kom du på idén att använda metalldetektor?

– Internet och Youtube skulle jag säga. Jag kom in på en sida och tyckte att det såg roligt ut och värt att testa.

André Bergvall från Rottne är långt ifrån ensam om att vilja söka av marker eller stränder med metalldetektor. Hittills i år har länsstyrelsen i Kronoberg fått in 31 ansökningar från personer som vill ha tillstånd att använda metalldetektor, och det är mer än dubbelt så många som under hela 2014, då länsstyrelsen fick in 14 ansökningar.

André Bergvall väntar nu på tillståndet från länsstyrelsen och också på att den metalldetektor han beställt ska komma med posten. Och när han väl är igång hoppas han kunna göra åtminstone några spännande fynd.

– Jag tror nog att jag kan hitta rester från jordbruket, och jag hoppas att jag hittar något mynt eller något smycke som de har tappat någon gång i tiden.

Men det kan ju bli så också att du bara hittar några gamla märlor eller någon taggtrådsbit?

– Ja, absolut, skräp det hittar man nog och det får man plocka med sig och slänga.

Om du hittar något som ser riktigt, riktigt gammalt ut, vad gör du då?

– Då låter jag det ligga kvar och sedan kontaktar jag de som vet mer än vad jag gör, säger André Bergvall.