Kronoberg

Här är sjösäkerhetsexpertens guide för att undvika olyckor på sjön

5:48 min

Att ha ett bra bad- och båtvett kan vara skillnaden mellan liv och död om man hamnar i en nödsituation på sjön. Här listar experten Nils Inngull de viktigaste sakerna att tänka på.

Lyssna på Nils Innguls snabbkurs i sjösäkerhet via den blåa ljudknappen!

– Alltid flytväst. Och barnen ska definitivt ha flytväst på sig på bryggan också, säger Nils Inngul från Sjöräddningssällskapet i Kronoberg.  

Vad ska man ha för regler i båten?

– Man ska först tänka på vilken båt man har. Och hur många personer som får plats i båten. Vad den har för bärighet. Så man inte lastar för fullt. Det finns i en typmarkering när man köper en båt, säger Nils Inngul och fortsätter:

– Sedan ska man se hur vågorna går och hur vinden går. Så man kör åt rätt håll. En båt är ju inte jättestabil. Blir det sjögång börjar båten guppa. Då är det viktigt att vända spetsen på båten mot vinden för att få lite stabilitet i det.  

Bör man tänka på något mer när man väl är i båten?

– Ja, det finns en del utrustning jag tycker man ska ha i båten. Har man motorbåt ska man definitivt ha med sig åror också om motorn slutar fungera. Ett ankare. Om man tappar åran eller om motorn slutar fungera så kan man slänga ut ankaren så att båten inte driver iväg för långt.

– Lina är bra att ha med sig också för att göra fast båten. Och något att ösa med om båten skulle ta in vatten.  

4 saker att tänka på innan du ger dig ut på sjön:

Mobiltelefon: 

Ta med dig en mobiltelefon i ett vattentätt fodral. Telefonen kan förutom att ringa med användas för att synas i mörkret om man skulle hamna i nöd. 

Flytväst:

Ha med dig flytvästar till alla som är ombord. 

Tydlig reseplan: 

Säg till anhöriga när ni lämnar hamn, var ni ska och när ni förväntas vara tillbaka. Då kan anhöriga larma om det vill sig illa. 

Ha koll på vädret: 

Ta reda på hur vindförhållandena ska vara under dagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.